Postdoc til to projekter om digitalisering af arbejdsmarkedet
Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Sociologisk Institut, Københavns Universitet, søger en postdoc (2 år) med start 1. august 2025 eller hurtigst muligt derefter.
Stillingen er en unik mulighed for at blive medlem af en forskergruppe, der studerer udviklingen på det danske arbejdsmarked i et internationalt perspektiv. Den nye postdoc vil i samarbejde med lektor Anna Ilsøe i to projekter studere henholdsvis brugen af kunstig intelligens i finanssektoren og betydningen af digitale arbejdsplatforme i rengørings- og plejesektorerne. Begge forskningsprojekter, ’Fælles om AI i Finanssektoren’ og ’Home Care Digital Platforms and Industrial Relations (ORIGAMI)’, indgår i internationale forskningssamarbejder og ledes af Anna Ilsøe.
Jobbeskrivelse
’Fælles om AI i Finanssektoren’ er et kvalitativt forskningsprojekt, der tager sit udgangspunkt i brugen af AI på virksomhedsniveau, som er særligt udbredt i finanssektoren. Det anslås at op til 80 procent af de nuværende jobfunktioner kan udføres af AI på sigt. Sektoren er kendt for sin udbyggede digitale infrastruktur og har været hurtigt til at tage nye relevante AI-redskaber i brug – herunder udvikle inhouse GPT-modeller. Fremtidens ansatte i finanssektoren kommer derfor til at udføre mange andre opgaver, end de gør i dag. AI åbner op for udviklingen af nye forretningsmodeller og nye arbejdsgange i et hidtil uset hurtigt tempo, men samtidig afhænger denne udvikling af tillid med ledere og medarbejdere, et fælles sprog om den nye teknologi og opbygningen af nye kompetencer. Formålet med projektet er at undersøge, hvordan man etablerer dette samarbejde på den enkelte virksomhed. Der er tale om et eksplorativt projekt, der tager udgangspunkt i en række casestudier.
’Home Care Digital Platforms and Industrial Relations (ORIGAMI)’ er også et kvalitativt forskningsprojekt, der undersøger brugen af digitale arbejdsplatforme i pleje- og rengøringssektorerne. Behovet for pleje og rengøring et stigende – ikke mindst i takt med den aldrende befolkning – men den offentlige sektor oplever mangel på arbejdskraft til at dække behovet. Dette skaber et marked for private aktører – herunder digitale platforme. Samtidigt er de to sektorer kendetegnet ved en overvægt af kvinder og udenlandske arbejdstagere. Projektet undersøger via casestudier, hvordan digitale arbejdsplatforme fungerer i de to sektorer i Danmark, hvilke løn- og arbejdsvilkår de formidler, og om der forhandles overenskomst på området. Dette sammenlignes med casestudier i en række andre europæiske lande.
ORIGAMI koordineres af Università Cattolica del Sacro Cuore i Milano (Italien).
Den nye postdoc får til opgave at gennemgøre litteratursøgning og skrive reviews, designe kvalitative undersøgelser, gennemføre og analysere interview samt skrive rapporter og artikler på dansk og engelsk. Desuden bidrager postdoc´en til organiseringen af konferencer samt deltager i konferenceaktiviteter.
Postdoc-stillingen er en forskerstilling på fuld tid og medfører ingen undervisningsforpligtelse.
For yderligere information, herunder flere detaljer om de to projekter, kontakt venligst lektor Anna Ilsøe (ai@faos.dk).
Kvalifikationer
Ansøgere skal have en ph.d.-grad eller være tæt på at forsvare den inden for en samfundsvidenskabelig disciplin. Ansøgere skal have opnået deres ph.d.-grad i 2017 eller senere. Ansøgere skal (i) besidde stærke kvalitative metodefærdigheder (ii) have erfaring med dataindsamling via interview og (iii) have fremragende skriftlige og mundtlige kommunikationsevner på både dansk og engelsk. Erfaring fra internationale forskningssamarbejdsprojekter og erfaring med arbejdsmarkedsforskning er et krav.
Danskkundskaber er påkrævet, da der skal gennemføres interview på dansk og skrives rapporter på dansk.
Strategi for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Sociologisk Institut er en del af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Fakultetet er et stærkt akademisk miljø, der stræber efter at omsætte viden til handling ved at:
• Engagere partnere i samskabelse af viden, læring og social forandring.
• At styrke vores studerende til at blive reflekterende og ansvarlige borgere, der har visionen, viden og kompetencer til at ændre samfundet til det bedre.
• Aktivere globale, europæiske og danske videnfællesskaber ved at innovative forskningsmetoder og gennem forskningsresultater med effekt.
For mere om fakultetsstrategien, se Fakultetsstrategi – Det Samfundsvidenskabelige Fakultet - Københavns Universitet. Du kan læse instituttets strategi her: https://www.soc.ku.dk/instituttet/ledelse/strategi-pdf/Strategy_-_Sociology_2018-2023_.pdf
• Yderligere information om kvalifikationskrav som postdoc kan findes i Memorandum om jobstruktur for videnskabeligt personale ved danske universiteter 2019 her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/1443
• Ansættelses- og lønvilkår er i overensstemmelse med Akademikerne.
• Lønnen starter som udgangspunkt ved ca. DKK 38.700 om måneden + 17,1 % bidrag til arbejdsmarkedspensionsordningen. Det er muligt at forhandle løntillæg.
Rekrutteringsprocessen
Yderligere information om rekrutteringsprocessen på Københavns Universitet kan findes her: Rekrutteringsproces - for videnskabelige medarbejdere – Københavns Universitet
Ligestilling
Københavns Universitet er engageret i sin stræben efter akademisk ekspertise til lige muligheder og til at skabe et rummeligt arbejdsmiljø og opfordrer derfor alle kvalificerede kandidater til at søge, uanset personlig baggrund, køn, seksuel orientering, alder, handicap, etnicitet osv. Se mere om det mangfoldige arbejdsmiljø på universitetet og universitetets deltagelse i Excellence4RHR Research https://employment.ku.dk/working-at-ucph/eu-charter-for-researchers/
International ansøger?
Københavns Universitet tilbyder en bred vifte af ydelser til internationale forskere og medfølgende familier, herunder støtte før og under din flytning og karriererådgivning til expat-partnere. Find mere information om disse tjenester samt information om indrejse og arbejde i Danmark her: www.ism.ku.dk
Kontaktoplysninger
Oplysninger om rekrutteringsprocessen fås hos HR Søndre, e-mail: hr-soendre@adm.ku.dk henvis venligst til ID-nummer: 211-2173/25-2I #2.
Yderligere oplysninger om stillingen kan fås hos lektor Anna Ilsøe (ai@faos.dk).
Ansøgning
Indsend en komplet ansøgning på vores online portal. Klik på ikonet "Ansøg nu" nederst på siden for at ansøge. Dokumenterne skal være i Adobe PDF eller Word.
Din ansøgning skal være skrevet på dansk og indeholde følgende dokumenter:
Bilag 1: Følgebrev, der beskriver (i) hvordan ansøgerens videnskabelige kvalifikationer opfylder kravene til denne stilling og (ii) hvordan ansøgeren overvejer at bidrage til de empiriske undersøgelser i de to forskningsprojekter (maks. 2 sider i alt).
Bilag 2: Et kort forslag til projektplan for et af de to projekter (højst 2 sider). De foreløbige projektbeskrivelser kan rekvireres hos ai@faos.dk.
Bilag 3: Curriculum vitae.
Bilag 4: En komplet liste over publikationer (inklusive dem, der er godkendt til udgivelse).
Bilag 5: Din bedste udgivelse på engelsk (max 30 PDF-sider)
Bilag 6: Din bedste udgivelse på dansk (max 30 PDF-sider)
Bilag 7: Kopi af kandidatbevis
Bilag 8: Kopi af ph.d.-bevis eller brev underskrevet af vejleder om, at ph.d.-bevis forventes rettidigt.
Ansøgningsfristen er den 27. april 2025 kl. 23:59 CEST
Ansøgninger eller bilag modtaget derefter vil ikke blive taget i betragtning.
Københavns Universitet giver sine knap 10.000 medarbejdere muligheder for at udnytte deres talent fuldt ud i et ambitiøst, uformelt miljø. Vi sikrer traditionsrige og moderne rammer om uddannelser og fri forskning på højt internationalt niveau. Vi søger svar og løsninger på fælles problemer og gør ny viden tilgængelig og nyttig for andre.